PGO

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een website of applicatie, waarin je informatie over je eigen gezondheid kan bijhouden en waarmee je actief aan de slag kan gaan met je gezondheid. Je kan je eigen gegevens op een plek verzamelen en inzien, maar deze ook delen indien nodig. Jouw eigen gezondheidsgegevens, overzichtelijk en binnen handbereik.

PGO’s reflecteren een nieuwe denkwijze binnen de zorg. Hierbij is men overtuigd dat patiënten mee moeten gaan in het zorgproces en meer regie in handen horen te hebben.  Het delen van informatie is hierbij de basis. Patiënten worden zo goed mogelijk geïnformeerd om samen met de zorgverlener tot een weloverwogen besluit te kunnen komen. Dit is in tegenstelling tot het model waar de zorgverlener alle keuzes maakt voor de patiënt. Als gevolg is de patiëntervaring ook gelijk verbeterd.

Hoe kleiner de afstand tussen de zorg en de burger, hoe groter het vertrouwen in de zorg. Door het delen van informatie wordt de kloof tussen patiënt en zorgverlener ook kleiner.

Daarnaast heeft een PGO een wat minder besproken voordeel, namelijk kwalitatief betere data. Omdat zorginstellingen niet allemaal op hetzelfde systeem zitten is de wijze van data-documentatie niet uniform. Als gevolg komt het vaak voor dat data niet goed wordt overgedragen of in sommige gevallen zelfs kwijt raakt. Met een PGO gaat iedereen volgens dezelfde standaarden te werk waardoor data ook op een uniforme manier wordt opgeslagen. Het gevolg? Kwalitatief betere data dat zuiverder is en beter meetbaar voor eventuele onderzoeken en dergelijke.

Wij dragen ons steentje bij. Asterisque is ontstaan uit het geloof dat de zorg beter kan en meer patiënt gericht kan zijn. Met deze filosofie als onze basis proberen wij zorginstelling zo goed mogelijk te ondersteunen. Twee van onze klanten, Micare en Cir, zijn met behulp van Asterisque in het eerste kwartaal van 2021 aan het communiceren met PGO’s. Hiermee zijn zij een van de eerste instellingen in Nederland die ook daadwerkelijk patiëntengegevens delen met PGO’s. Iets om trots op te zijn.