Certificaat VECOZO

We communiceerden onlangs over het Asterisque certificaat dat binnen jullie organisatie opnieuw gedownload diende te worden. Hierdoor ontstond er onduidelijkheid omtrent het VECOZO certificaat. Wat VECOZO inhoudt en hoe je ervoor zorgt dat dit certificaat up to date blijft lees je verder hieronder.

Wat is VECOZO ?

VECOZO  staat voor Veilige Communicatie in de Zorg. VECOZO is hét landelijk communicatiepunt voor de zorg. Deze organisatie biedt een veilige en kwalitatief hoogwaardige digitale omgeving waarin partijen in de zorgketen administratieve gegevens kunnen uitwisselen.

De organisatie werd in 2002 opgericht door enkele zorgverzekeraars met als doel het verlagen van de administratieve lasten van alle ketenpartners in de zorg. Samen met deze ketenpartners zorgt zij voor een continue verbetering hiervan. Op deze manier kunnen klanten optimaal gefaciliteerd worden in hun administratieve processen, specifiek op het gebied van digitale gegevensuitwisseling in de zorg. Op dit moment zijn alle zorgverzekeraars, zorgkantoren en nagenoeg alle zorgaanbieders en (indirect) gemeenten bij Vecozo aangesloten.

Certificaat VECOZO

Een certificaat is beveiligingssoftware voor authenticatie. Met dit digitale paspoort heeft u toegang tot de beveiligde delen van de VECOZO-website. De organisatie kan zien van welke diensten u gebruik mag maken. Daarnaast kunt u via deze weg versleutelde berichten verzenden en ontvangen.

Door het aanvragen van (digitale) certificaten bij VECOZO  kunt u kosteloos gebruik maken van hun diensten. Als gebruiker kun je ook van andere diensten gebruik maken zoals het controleren van verzekerden gegevens van patiënten en het raadplegen van AGB- codes van andere zorgverleners.

Er zijn 2 soorten certificaten:

  1. Persoonlijk: Een persoonsgebonden certificaat: alleen de persoon op wiens naam het staat, mag het gebruiken. Met een persoonlijk certificaat kunt u inloggen op de website van VECOZO om gebruik te maken van al hun diensten.
  2. Systeemcertificaat: Dit certificaat is gebonden aan een organisatie, bijvoorbeeld een praktijk. Met een systeemcertificaat kunt u administratieve software aan de diensten van VECOZO koppelen. Vanuit uw softwareprogramma kunt u dan bijvoorbeeld declareren of verzekerden gegevens controleren.

Het installeren en/of vernieuwen van het VECOZO certificaat dient via VECOZO te gebeuren, hiervoor dient u de website van VECOZO  te raadplegen. Asterisque staat hier dus los van en kan dan ook niet voor een VECOZO certificaat zorgen.

 

Terug naar het overzicht