Slide background
Slide background
Slide background

Met Asterisque stap voor stap voldoen aan de programma-eisen van VIPP

De rol van de patiënt verandert. Patiënten moeten meer inzicht in hun eigen zorgproces krijgen. Ze behoren toegang te krijgen tot hun medische gegevens om zelf labuitslagen te bekijken, specialistenbrieven te raadplegen of medicatiegegevens in te zien. Het VIPP-programma biedt deze mogelijkheden en maakt daarbij de zorg toekomstbestendig, nog veiliger en patiëntgerichter. Asterisque stimuleert zorginstellingen bij de implementatie van VIPP waarmee zorginstellingen extra stappen zetten om de patiënt toegang te verlenen tot zijn of haar eigen medische gegevens.

informatie delen met patiënten

VIPP-programma

VIPP staat voor Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional en is ontwikkeld door de NVZ, in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). VIPP is een implementatieprogramma waarmee ziekenhuizen, revalidatiecentra en categorale instellingen extra stappen kunnen zetten om patiënten toegang te bieden tot hun eigen medische gegevens. Momenteel digitaliseren zorginstellingen deze gegevens op hun eigen manier en volgens eigen standaarden. VIPP zorgt ervoor dat zorginstellingen dezelfde informatie ontsluiten en dezelfde standaarden hiervoor gebruiken. Op deze manier kan informatie eenvoudig met de patiënt alsook met andere zorgverleners worden gedeeld.

Implementatie van standaarden

Het VIPP-programma sluit aan op de volgende bestaande landelijke standaarden:

 • Basis Gegevensset Zorg (BGZ) voor standaardisatie van patiëntgegevens;
 • Standaarden medicatieproces voor een betere uitwisseling van medicatiegegevens tussen zorgverleners en voor beter inzicht voor de patiënt;
 • Standaarden voor uitwisseling met een PGO voor een beveiligd patiëntenportaal (Medmij-programma).

Het versnellingprogramma bestaat uit twee delen: gegevensuitwisseling met de patiënt en gegevensuitwisseling tussen zorgverleners en met de patiënt rondom medicatie. Elk deel bevat verschillende modules/doelstellingen. Het VIPP-programma loopt tot 31 december 2019. Dit betekent dat zorginstellingen vóór deze datum aan de gestelde eisen moeten voldoen. In 2020 hebben alle Nederlanders dan digitaal toegang tot hun eigen medische gegevens.

Een gecertificeerd audit-bureau/IT Auditor (RE) voert eindtoetsen uit. Uit deze toetsen blijkt of een zorginstelling wel of niet een bepaalde doelstelling heeft behaald. Zorginstellingen die goed door de eindtoetsen komen, komen in aanmerking voor een subsidie.

Meer informatie over het VIPP-programma.

Wat Asterisque hierin voor u kan betekenen

 • Voor de modules A1 en A2 implementeren wij de BGZ-standaarden. Uw patiënten zijn in staat om middels de API van Asterisque op een veilige manier bestanden, zoals een ontslagbrief, laboratoriumuitslagen, specialistenverslagen of -brieven, etc. in bijvoorbeeld een pdf te downloaden en in te zien. Maakt u al gebruik van het klantenportaal van Asterisque, dan voldoet u grotendeels al aan de doelstellingen van Modules A1.
 • Voor de modules A2 en A3 implementeren wij het MedMij-programma. Uw patiënten zijn in staat om zelf medische gegeven te downloaden via een beveiligd patiëntenportaal of PGO. Deze gegevens kunnen ze eventueel met andere zorgverleners delen. Daarnaast helpen wij u om alle gegevens op een logische wijze te structureren en te presenteren. Met de nieuwe standaard bouwstenen helpen wij u graag om uw EPD opnieuw in te richten.
 • Voor de modules B1 en B2 implementeren wij de Programma Informatiestandaard Medicatieproces of maken wij een LSP-koppeling voor u aan. Wij koppelen uw EPD (Elektronisch Patiëntendossier) naadloos aan het EVS (elektronisch voorschrijfsysteem). Met deze koppeling bent u als zorgverlener in staat om een actueel overzicht te bieden van de medicatie die een betreffende patiënt gebruikt. Met Asterisque kunt u al uw recepten elektronisch versturen naar elke apotheek in Nederland. Daarnaast biedt Asterisque u de mogelijkheid om medicatie-afspraken bij ontslag in het EPD/EVS vast te leggen.
 • Uiterlijk september 2018 hebben wij binnen onze software eID (elektronisch identiteit) ingebouwd. Hiermee kunt u en uw patiënten veilig inloggen bij de betreffende zorginstelling.
  Met onze software is het straks mogelijk om data uit een EPD eenvoudig naar andere omgevingen over te nemen en vervolgens hier iets aan toe te voegen. Daarnaast worden patiënten in staat gesteld om in te zien welke zorgverleners hun gegevens hebben bekeken.
 • Wilt u het gebruik van het klantenportaal vergroten? Ook hierin kunnen wij u adviseren.
 • Wij adviseren u ook graag omtrent e-Health, zoals over welke toepassingen u het beste kunt implementeren of over de mogelijkheden die er zijn tot digitaal behandelen.

Asterisque heeft als doel haar software uiterlijk in september 2018 VIPP-ready te hebbben. Onze klanten ontvangen elk kwartaal een Release-nieuwsbrief waarin ze op de hoogte worden gehouden van nieuwe functies, verbeteringen alsook over het VIPP-programma.

Wilt u als zorginstelling ook zo snel mogelijk voldoen aan de gestelde VIPP-eisen? Bespreek de doelstellingen die u wilt bereiken met ons en wij begeleiden u stap voor stap bij het proces.

Zorg en ICT

Zorg & ICT 2018

Heeft u vragen over het VIPP-programma en hoe wij u hierin kunnen begeleiden? Of wilt u zien hoe Asterisque in de praktijk werkt en wat onze software precies voor uw organisatie kan betekenen? Wij staan op 17, 18 en 19 april op de Zorg & ICT beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. U vindt onze stand op 01C030. Klik hier voor gratis toegang tot de beurs.

Tijdens de beurs geven wij demonstraties van Asterisque. Wilt u er zeker van zijn om een demo te bekijken of om uw problemen of wensen te bespreken, dan raden wij u aan om een afspraak te maken met onze salesmanager Pedro Cremers via pedro@asterisque.nl of via 06-31 94 7371.

We hopen u deze maand te mogen verwelkomen op onze stand tijdens de Zorg & ICT-beurs.

Vraag vandaag nog een informatiepakket aan

CONTACT INFORMATIE

 • 085-0200001
 • info@asterisque.nl
 • CBS-weg 15 6412 EX Heerlen
 • Bij het verzenden van dit formulier ga ik akkoord met de verwerking van mijn gegevens door Asterisque zoals beschreven in het privacybeleid van Asterisque.