Hoe lenig is uw ICT?

Mogelijk hebt u nooit nagedacht over de lenigheid van uw ICT. Toch is dit een belangrijke vraag, met name als uw organisatie zich los wil maken van een ‘command-en-control’-principe en zich verder wil ontwikkelen tot een participatieorganisatie. Een dergelijke transformatie vraagt vaak nieuwe oplossingen die passen bij de flexibiliteit van een organisatie. Bij een organisatieverandering blijven bepaalde directe zaken echter vaak (onbewust) onveranderd. ICT is een goed voorbeeld hiervan.

Lenige software

Het Command-en-Control’-principe is in de ICT-wereld nog sterk aanwezig. Dit is vooral te zien aan de beperkte mogelijkheden en keuzes die de meeste softwareprogramma’s bieden. Doordat deze ICT-leveranciers niet inspelen op de veranderende wensen van uw organisatie, kunt u op het gebied van ICT geen verbeteringen verwachten. De software is simpelweg niet lenig genoeg om met uw organisatie mee te bewegen en zich aan te passen aan uw wensen en behoeften.

Participatieorganisaties zijn lenige en lerende organisaties die in- en externe mensen met de organisatie verbinden. Zonder harde sturing anticiperen deze organisaties op de omstandigheden binnen de verschillende onderdelen van de organisatie. Dit is ook belangrijk voor software. Bij een moderne organisatie hoort moderne ICT. Software behoort met de organisatie mee te kunnen bewegen.

dokter-met-lenige-softwareAgile-methode

Binnen software-ontwikkeling wordt veelal het woord ‘agile’ gebruikt. Dit woord betekent lenig of behendig. Maar hoe ‘agile’ is software eigenlijk? In de praktijk heeft agile vooral betrekking op ontwikkeltechnieken en in mindere mate op de functionele en praktische wensen van de klant. Echter, kenmerkend voor de agile-methode is de aandacht voor mensen en interactie, de samenwerking, de anticipatie op veranderingen en de werking van software. Dit zijn kenmerken die prima op goede lenige software kunnen worden toegepast.

Bij agile draait het om lenigheid. Gekeken naar software betekent dit dat software met elke organisatie en bij elk veranderproces moet kunnen meebewegen. Door intensieve samenwerking met de klant kan goede cliëntspecifieke software worden ontwikkeld waardoor de software voldoet aan de wensen en de behoeften van mensen die hiermee werken. Daarnaast is de bruikbaarheid van software belangrijker dan een mooie uitgebreide handleiding. Met andere woorden, daar waar Agile wordt toegepast, wordt rekening gehouden met veranderende omstandigheden.

De lenigheid van een softwareprogramma moet eigenlijk voortkomen uit de flexibele mogelijkheden van gebruikers om een programma zo te vormen zodat deze aansluit op de nieuwe manier van werken binnen de organisatie. De flexibiliteit mag geen vermindering van stabiliteit ten gevolge hebben, maar dient juist een onderstreping te zijn van de ondersteunde mogelijkheden. Met lenige oftewel agile software kunnen organisaties niet alleen de uiterlijke acties en cultuuraspecten (zoals waarden en normen) vernieuwen, maar ook het proces kan volledig worden aangepast aan de ‘nieuwe’ organisatie.

De mogelijkheden van Asterisque

Uit eigen ervaring in de zorg weet Asterisque hoe belangrijk software is die met een moderne organisatie van nu mee kan gaan; software die eenvoudig in gebruik is, en precies die functies heeft die het werk van een zorgprofessional gemakkelijk maken.

Op basis van eigen wensen en behoeften is Asterisque ontwikkeld. Het resultaat is indrukwekkend. De mogelijkheden zijn oneindig. Asterisque kan ingericht worden zoals elke zorginstelling wil. Fysiotherapie, diëtist- en huisartspraktijken, GGZ-instellingen en ziekenhuizen; voor elk soort zorginstelling biedt Asterisque passende mogelijkheden.

Ga eens na in hoeverre u uw huidig softwarepakket aan kunt passen aan de veranderingen die u in uw organisatie wilt doorvoeren of reeds hebt doorgevoerd. Probeert u zich vervolgens eens voor te stellen hoe gemakkelijk het zou zijn om met lenige software uw nieuwe organisatie te kunnen vormgeven. Geen frustraties, maar gemak en geld- en tijdsbesparing.

Asterisque is lenig in ontwikkeling en als softwarepakket, maar ook als organisatie. Asterisque kan de groei en ontwikkeling van uw organisatie, nu en in de toekomst, probleemloos ondersteunen. Hoe? Dat toont de organisatie u tijdens de Zorg & ICT beurs in Utrecht (stand 10.D041) van 14 tot en met 16 maart, waar zij haar software presenteert en demonstraties geeft. U kunt natuurlijk ook direct een demo aanvragen per e-mail of bel 085 – 0200001.

Foto: Creativeart / Freepik

Vraag vandaag nog een informatiepakket aan

CONTACT INFORMATIE

  • 085-0200001
  • info@asterisque.nl
  • CBS-weg 15 6412 EX Heerlen
  • Bij het verzenden van dit formulier ga ik akkoord met de verwerking van mijn gegevens door Asterisque zoals beschreven in het privacybeleid van Asterisque.